Priser på begagnade datorer rusar i virustider

Priserna på begagnade laptops, mobiler och surfplattor har ökat med uppemot 20 procent under våren och sommaren jämfört med januari-februari i år. Normalt är annars att begagnad IT-utrustning sjunker i värde med cirka 5 procent per månad. Det visar Remade in Swedens globala prisstatistik.   

Efterfrågan på datorer, mobiler och andra IT-produkter ökade kraftigt från mitten av mars när en stor andel av befolkningen i Sverige och övriga världen började arbeta hemifrån eller gick i karantän. Arbetsgivarna behövde snabbt köpa in fler bärbara datorer och andra IT-verktyg för att möjliggöra distansarbete.

Men, nedstängningar av fabriker i Asien och råvarubrist, ledde till brist på nya IT-produkter och därför sökte sig företag, myndigheter och privatpersoner till begagnatmarknaden med effekten att priserna steg.

Det största uppsvinget noteras för begagnade bärbara datorer där priserna har stigit med uppemot 20 procent eller i vissa fall mer beroende på modell och prestanda. Utvecklingen för mobiler och surfplattor ligger något lägre med en ökning på cirka 10 procent, enligt Remade in Swedens prisstatistik som omfattar andrahandsmarknaden för IT-utrustning i ett 70-tal länder.

Stationära datorer och datorskärmar har däremot legat i princip still de senaste sex månaderna. Det är i sig en positiv prisutveckling eftersom IT-utrustning liksom de flesta produkter sjunker i värde med tiden under normala omständigheter.

– Vi och flera av våra branschkollegor ser en fortsatt hög efterfrågan med ungefär samma prisnivåer i höst, både i Sverige och hela Europa. Viktiga drivkrafter nu är att alltfler företag och konsumenter värdesätter hållbarhetsvinsterna med att handla i second hand – och fler vill också säkerställa att de produkter som man inte längre använder går vidare och får göra nytta hos någon annan, säger Ulf Berglund, VD för Remade in Sweden.

För mer information
Ulf Berglund, VD Remade in Sweden, 070-370 28 26, ulf.berglund@remadeinsweden.se

Fredrik Nilsson, marknadschef Remade in Sweden, 073-505 74 84, fredrik.nilsson@remadeinsweden.se

Om Remade in Sweden

Remade in Sweden är Sveriges ledande företag inom IT-återanvändning och strävar efter en mer cirkulär och hållbar konsumtion av IT och elektronik genom att förlänga produkternas livslängd.

Vi tar hand om datorer, mobiler, surfplattor, servrar, skrivare och andra IT-produkter som företag och organisationer inte längre behöver. Produkterna raderas, testas, repareras och säljs sedan vidare på andrahandsmarknaden i ett 70-tal länder över hela världen där produkterna kommer till nytta igen. Remade in Sweden är certifierat mot ISO 9001 (kvalitet) och ISO 14001 (miljö).